Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Ο ΠΙΝΟΚΙΟ

 Καλό μήνα!!!

Καλή Πρωταπριλιά...

 

 Μπορεί όλοι να γνωρίζουν πως η Πρωταπριλία είναι η μέρα που μπορούμε να λέμε ψέματα χωρίς ενοχές, αλλά λίγοι γνωρίζουν πως καθιερώθηκε αυτή.

Η αλήθεια είναι πως τα ψέματα την Πρωταπριλιά είναι μια ιστορία η οποία κρατά από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από τους αρχαίους Κέλτες.

Το έθιμο ξεκίνησε από τους αρχαίους Κέλτες
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Κέλτες συνήθιζαν την Πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια, έδιναν και έπαιρναν. Γι’ αυτό οι Γάλλοι ονομάζουν ακόμα και σήμερα το πρωταπριλιάτικο ψέμα, ‘’Poisson d’ Avril’’, δηλαδή "Ψάρι του Απρίλη".
Αλλοι πιστεύουν πως το έθιμο «γεννήθηκε» στην Γαλλία τον, 16ο αιώνα.
Κι αυτό γιατί μέχρι το 1564η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου".
Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Ορισμένοι συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Οι Βρετανοί έχουν το April fool's day
Από αυτό το έθιμο δεν θα μπορούσε να λείπει η Μεγάλη Βρετανία όπου εκεί οι Άγγλοι έχουν την «April fool’s day».
Σύμφωνα με άλλους μελετητές, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Venus Aprilis», δηλαδή της Aπριλίου Aφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την αναγέννηση της φύσης. Κάποιοι άλλοι, υποστηρίζουν ότι τα πρωταπριλιάτικα ψέματα έχουν σχέση με τη Μάγια, την Ινδή θεά του έρωτα.
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς ήρθε στην Ελλάδα, πιθανότατα, την εποχή των Σταυροφοριών
Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Πρωταπριλιά και Τύπος
Το πρώτο πρωταπριλιάτικο ψέμα εφημερίδας, δημοσιεύθηκε στην «Evening Star», στις 31 Μαρτίου 1846. Η εφημερίδα ανήγγειλε στους αναγνώστες της ότι την επόμενη θα γινόταν μεγάλη έκθεση… γαϊδάρων στην αίθουσα του Γεωργικού Ινστιτούτου Ίσλιγκτον, στο Βόρειο Λονδίνο.
Πολύ κόσμος, κτηνίατροι, φιλόζωοι και περίεργοι συγκεντρώθηκαν εκεί, όπου πολύ αργά κατάλαβαν ότι είχαν πέσει θύματα (πρωταπριλιάτικης) φάρσας.
 
Πηγή: www.iefimerida.gr 

Αγαπημένοι μας γονείς,

προκειμένου να τιμήσουμε αυτή την αγαπημένη μέρα των παιδιών, προτείνω να τους διαβάσουμε την ιστορία του πιο διάσημου ψεύτη παγκοσμίως που τόσο αγαπάνε, του Πινόκιο.

 Όσοι λοιπόν έχετε στη βιβλιοθήκη σας τη συγκεκριμένη ιστορία σπεύσατε να πάρετε το παιδί σας μια ωραία αγκαλιά και ξεκινήστε την ανάγνωσή της.


Εάν πάλι δεν την έχετε μπορείτε να δείτε μαζί το παρακάτω βιντεάκι...



Μετά την ανάγνωση ή τη θέαση της ιστορίας μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά μια ωραία συζήτηση σχετικά με αυτή. 
Θα μπορούσατε να ρωτήσετε π.χ.
Εάν τους άρεσε η ιστορία,
Πώς νιώθουν για τα ψεμματάκια που είπε ο Πινόκιο,
Πώς πιστεύουν ότι ένιωθε ο Πινόκιο,
Εάν μπορούσε να αλλάξει κάτι ποιο θα ήταν αυτό, 
Εάν αυτά ήταν στη θέση του τι θα έκαναν,
Τι πιστεύουν ότι έκανε ο Πινόκιο όταν έγινε αληθινό αγόρι,
Ξαναείπε άραγε ψέματα, 
Εάν ναι/όχι γιατί,
κλπ...
Ύστερα, το παιδί θα μπορούσε να ζωγραφίσει το αγαπημένο του στιγμιότυπο από την ιστορία ή κάτι που το εντυπωσίασε.

Ή

Το παιδί θα μπορούσε να ζωγραφίσει για... ΕΝΑ ΨΕΜΑ που θα ήθελε να είναι ΑΛΗΘΕΙΑ, ή για ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ που θα ήθελε να είναι ΨΕΜΑ.  

(Θα ήθελα όποια ζωγραφιά επιλέξει το παιδί να κάνει, εάν θέλετε να μας την ανεβάσετε στο Blog)


Πιθανές επεκτάσεις: 
1.  Αναζητάμε αγαπημένα τραγούδια που έχουν μέσα τους τις λέξεις ψέματα ή αλήθεια.
2. Παίζουμε το παιχνίδι "Πετάει πετάει".
3. Παίζουμε το παιχνίδι "Ο Σάιμον λέει..."

( "Ο Σάιμον λέει" είναι ένα εύκολο και γρήγορο παιχνίδι που μπορούν να το παίξουν παιδιά από 2 ετών και πάνω.
Ένα παιδάκι (ή γονιός) παίρνει το ρόλο του Σάιμον. Αντί για "Σάιμον" μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομά του π.χ. "ο Γιώργος λέει", "η Μαρία λέει" ή "η μανούλα λέει" ή "ο μπαμπάκας λέει".
Ο "Σάιμον" ζητά από τους υπόλοιπους να εκτελέσουν μια δράση λέγοντάς τους "ο Σάιμον λέει". Οι υπόλοιποι πρέπει να εκτελούν τη δράση που ζητά ο "Σάιμον", εφόσον η εντολή περιλαμβάνει τη φράση "ο Σάιμον λέει". 
Αν δεν περιλαμβάνεται αυτή η φράση-κλειδί, τότε τα άλλα παιδάκια δεν πρέπει να κάνουν ό,τι τους ζητά ο "Σάιμον"!)
4. Παίζουμε  παραλλαγή του πιο πάνω παιχνιδιού με αλήθειες και ψέματα, δηλ. όταν ο Σάιμον λέει κάτι που μπορεί να είναι αλήθεια τα παιδιά το αναπαριστούν, όταν ο Σάιμον λέει κάτι που είναι ψέμα τα παιδιά δεν το κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χαιρετισμοί...

Τα σχολεία λοιπόν ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου,  με το καλό να ανταμώσουμε!!! Κι όταν θα ιδωθούμε, μπορεί να μην μπορούμε ...